A+ A-

SİGARA İÇMENİN SPORDAKİ ZARARLARI        

SİGARA İÇMENİN SPORDAKİ ZARARLARI        
    
       Merhaba arkadaşlar.55 sene sigarayı içtikten sonra,5 yıldır sigarayı bıraktım.Ancak kendimden emin olduktan sonra sigara ve zararları hakkında sizlere yararı olur umuduyla bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.
       Sigara içmenin tarihi, MÖ. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintleri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
      Sigaranın içinde ortalama 4000'den fazla zehirli madde vardır.Bunların içinde DDT,arsenik-siyanür-kanserojen maddeler bunlardan sadece birkaçıdır.Nikotin normalde vücut tarfından da üretilir..Nikotin, yüksek derecede bağımlılık yapan ve birçok organ üzerinde toksik etkisi olan bir maddedir. Hamilelikte alındığında bebeğe zarar veren, gençlerde ise beyin gelişmesini engelleyen etkileri biliniyor.Sigara kullanımıyla birlikte damarların ince ve pürüzsüz yapısı bozulmakta ve bu durum kan akışını güçleştirerek, damar içindeki kan akışını yavaşlatmaktadır. Kan akışının yavaşlamasına bağlı olarak zamanla damar kenarlarında pıhtılaşma meydana gelmektedir.Dumandaki zehirli maddeler saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek organa ulaşarak zarar veriyor. Sigara en çok ve en hızlı şekilde solunum sistemine zarar veriyor. Solunum yollarını örten hücreler üzerindeki koruyucu yapıyı bozarak akciğerler hücrelerinin yapısını tahrip ediyor.Sigara içildiği andan itibaren vücudumuzu zehirlemeye başlıyor. Sigara dumanı dil, boğaz, yemek borusu, solunum yolları, akciğerlere ve mideye ulaşıyor.en çok ve en hızlı şekilde solunum sistemine zarar veriyor. Solunum yollarını örten hücreler üzerindeki koruyucu yapıyı bozarak akciğerler hücrelerinin yapısını tahrip ediyor. Kronik akciğer hastalıklarının yüzde 80-90’nın nedeni sigaradan kaynaklanıyor.toksik dozlarda kasılmalara ve solunum felcine neden olabilir.
PURO tütün yaprağına veya tütün yapraklarına sarmal olarak sarılmış doğranmış tütünden yapılır. Bir puro içmek yaklaşık dört sigara içmeye denktir
"Elektronik sigara, içerdiği propilen glikol ile akciğer üzerinde önemli tahriş edici özelliğe sahip. Sigaraya oranla çok daha küçük partiküller üreten elektronik sigaranın akciğere ulaşma ve tahrip gücü daha fazladır.
Tüm dünyada en sık rastlanan ve en çok ölümle sonuçlanan kanserlerden biri olan akciğer kanserinin nedeni yüzde 90 sigaradır. Sigaranın içindeki zararlı maddelerin bazıları kanserin oluşumuna neden olurken, bazıları kanserin ilerlemesini hızlandırıyor. İçenler, içmeyenlere oranla 20 kat daha fazla akciğer kanseri riski taşıyor. Günlük bir paket sigara tüketen bir kişide kansere yakalanma riski 10 kat fazla iken, iki paket sigara içenlerde bu risk 25 kata çıkıyor. Pasif içici olarak dumana maruz kalan kişilerde ise kanser ve kalp hastalığı riski artıyor.
Sigara diğer uyuşturucu maddelerden çok daha çabuk alışkanlık yapar.Örneğin  Sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkileri bulunan nikotin tüketimi ile birlikte zaman içerisinde kişide hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık durumu ortaya çıkabilir. Alkol kullanımında aylar, uyuşturucu kullanımında günler içerisinde ortaya çıkan bağımlılık durumu, nikotin kullanımında da aynıdır.
      SİGARA BIRAKILDIĞINDA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER:
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir. Bir gerileme yaşayabilir ve vücut ve beynin ödül sistemi nikotinsiz yaşama uyum sağlarken her şeyin ağır ve zor olduğunu düşünebilirsiniz.
Kan basıncı ve nabız 20 dakikada normale dönmeye başlıyor ve dolaşım artıyor.
Vücut karbonmonoksitten 24 saatte arınıyor.
Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artıyor.
Solunum yolu enfeksiyon riski 2-12 haftada azalmaya başlıyor.
3-9 ayda öksürük ve nefes darlığı azalıyor.
12’nci ayın sonunda kalp hastalığı, kalp krizi, yemek borusu ve ağız içi kanser riski yarı yarıya azalıyor.
10-15 yıl sonra kalp krizi geçirme riski, hiç sigara içmeyenlerle aynı seviyeye iniyor. Akciğer kanseri riski de sigara içenlere göre yüzde 50 azalıyor.
SİGARA BIRAKILABİLİR Mİ?
Evet bırakılabilir.Her şey beyinde biter.Mesela Ramazan ayında oruç tutarken beynimizi programlayarak bütün gün sigara içmeden  durabiliyoruz. Bir yılda vereceğimiz sigara masrafını faizi ile birlikte hesaplayın.işte bu kadar para ile kendimizi zehirliyor ve geri dönüşü olmayan hastalıklara davetiye veriyoruz.
YANİ İLK ÖNCE KARAR VERMEK GEREKİYOR TEK BAŞINA BAŞARAMIYORSAK YARDIM ALMAK GEREKİYOR.DEVLET KURUMLARINDAN (ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı,) 
GÖĞÜS HASTALIKARINDAN PSİKOLOJİK VEYA MEDİKAL YARDIM ALABİLİRSİNİZ.
AKUPUNKTUR YAPTIRIP KURTULANLARI DA DUYUYORUZ.
SON ZAMANLARDA BİOREZONANS METODU DA İŞE YARIYOR.( 33 yıl günde 3 paket sigara içen eşim 2 saatlik bir seanstan sonra sigarayı bıraktı. 3 yıldır içmiyor.Sigarayı bırakmamak için yapılan savunma ''BEN SİGARA İÇMEYİ SEVİYORUM,BU YÜZDEN BIRAKMAK İSTEMİYORUM''oluyor.Aslında yanıldıkları nokta içtikleri sigara, nikotin açlığını giderdiği için mutlu olduklarını ve sevdiklerini zannediyorlar. 
Bu açlıkla mücadele edecek cesaretleri yok.
SONUÇ OLARAK SPORDA İLERLEMENİZİ ÖNLEYEN,YAŞAM TARZINIZI BOZAN,GERİ DÖNÜŞMÜ OLMAYAN HASTALIKLARA YAKALANMADAN ÖNCE YANİ İŞ İŞTEN GEÇMEDEN ÖNCE BU SİGARAYI MUTLAKA BIRAKMAK LAZIM.
 
Dr. Nuhi HEKİMOĞLU
 
 

Tüm Makalelerini Göster