A+ A-

Biz sizi duyuyoruz, ya siz bizi.

       Beyaz kuşak  Mücadele Sporları  Sporcuları, Antrenörleri ve Yöneticileri    lütfen, bir dakika  beni dinler misiniz?

     İşitme Engelli  bir bireye rastladığınızda   fiziksel olarak onu çok sağlıklı olarak göreceksiniz. Ama o sizi duymadığı için anlayamayacak ve kendisini de ifade edemeyecektir.

Çünkü o duymadığı için  konuşamayacaktır… Toplum olarak  bir işitme engelli ile karşılaştığımızda uzaydan gelmiş gibi onu yok saymayı da, genelde tercih ederiz…Hepimiz  birer engelli adayıyız…  Her an engelli olabiliriz. Bunu aklımızdan hiç  çıkartmadan   isterseniz  hemen şimdi küçük bir test yapalım birlikte…

      Bilgisayarınızda sevdiğiniz bir müzik kanalını, bir videoyu  veya   bir diziyi  açın.  Sadece 1 dakika sesini kapatıp dinleyin. İşitme engelli olmayı hissettiniz mi?  Hangi engel olursa  olsun. Engelli   olmak  zaten çok zor… Ama Unutmayalım ki  arkasında sağlam bir aile, iyi bir eğitimci ve  bilinçli  bir toplum olduğunda  engellinin  engeli kalmayacaktır…

      Aile; Yapabileceğinin en iyisini yapmaya  çabalayan,  ekonomik şartları  yetersiz, yüreği yaralı  çaresiz anne baba daha ne yapabilir ki…  

       Eğitim; her alanda eğitim şart  ama özellikle  0–6 yaş arasında  İşitme  engelli bir çocuğun  hayata, okuluna, topluma uyum sağlamasının  OYUNCAKLARLA  temas etmesine  bağlı olduğunu   biliyor muydunuz?    Engelli, engelsiz  bütün çocukların ilk eğitimleri oyuncak ile gerçekleşmekte… Ama İşitme engelli çocukta bu daha da çok  önem kazanır… Dokunması, hissetmesi algısını geliştirir…

       İstanbul  Ataşehir de  bulunan  TİV  Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyonu Vakfı  0–6 yaş arası İşitme engelli   çocukların  gelecekteki  okul ve sosyal hayata uyumlarını hızlandırmak için  OYUNCAK TOPLAMA  KAMPANYASI  başlattı  ve bunu  Medya kanalı ile topluma duyurdu… Bir tarafta gereğinden fazla oyuncağı olan çocuklar diğer tarafta alım gücü olmayan ailelerin işitme engelli çocukları.

      Oyuncak  Toplama Kampanyasının  tarihi açık, oyuncakların kalitesi ise  çocuğunuzun oynamaktan bıktığı  eski oyuncaklar dahi olabilir…

      Sizin Oyuncağınız vardı… Onların kolu kopmuş bir bebeği, tekerleği çıkmış bir arabası, havası inmiş bir topu dahi yok. Topladığınız  oyuncakları  Beyazkuşak sitemizin iletişim adresine  bildirirseniz  gereken yapılacaktır.

       Beyaz kuşak  Mücadele Sporları  Sporcuları, Antrenörleri ve Yöneticileri      Çoğumuzun  hayatında  yer alan  Facebook  iletişim ve paylaşma sitesinde  bende bu konu ile karşılaştım.

        TİV  Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyonu Vakfı   Müdürü Ahmet Ovacık ile   önceki yıllarda Tuzlada  İşitme engelli İlköğretim okulunda birlikte Spor çalışmaları  yapmıştık. 

        Konu ile ilgilendim. Facebook sayfama ana başlık olarak  Oyuncak toplama Kampanyasını yazdım…   Arkadaşlarımdan yaklaşık 10  kadar LİKES (beğendim) aldım… 23 Ekim 2010  tarihinde  Ataşehir Belediyesi 1.  Engelliler Festivalini düzenledi.   Oraya gelecek   İşitme Engelli  çocukları sevindirmek amacıyla  1 milyonculardan  oyuncak satın aldım. Çünkü ailemde ve çevremde çocuklu kimse olmadığından  bu yolu tercih ettim.  Aldığım oyuncakların resmini çekip  150 arkadaşımı sabırla Tag  ettim…

         Ertesi gün  festivalde Amerikalı yazar arkadaşım John Croofort u elinde oyuncaklarla  görünce inanılmaz mutlu oldum… Oyuncakları  Festival  alanının da  gördüğümüz çocuklara verirken çocukların yüz ifadeleri ve anne babaların buruk sevincini buradan ifade  edebilmem mümkün değil… Orada olup bunu yaşamak gerekli…

      Çektiğim resimleri Facebook  profil sayfamda  yayınlayınca, inanılmaz Büyük bir mesaj, telefon ve mail trafiğine yakalandım… Sayısız  LİKES lar  aldım… Destek sözleri alıyordum ve dünyanın en mutlu insanı ben olmuştum…Ama anlıyorum ki; Çok merhametli, hassas, duyarlı  bir toplumuz  ama her şeyde olduğu gibi çok çabuk unutan ve tüketen bir toplumuz… 

       Lütfen  oyuncak Toplama Kampanyası çok önemli.    Bu konuyu    unutmayalım çevremizi, sporcularımızı, arkadaşlarımızı   sık sık uyaralım Oyuncak toplayalım  İşitme engelli  çocukları sevindirelim ve onları topluma kazandıralım.  

 

İyi bir insanın yaşamının en iyi bölümü;

 Toplumsal sorumluluklarını   DO   yolunda ( sevgi, paylaşma ve nezaketle) yerine getirmesiyle oluşur.

  Çocuklar bizim çocuklarımız ve siz onları duydunuz mu?

 HAYDİ, TOPLADIĞINIZ  OYUNCAKLARLA  SESİNİZİ BİZE DUYURUN…

İşitme engelli çocuklar adına  beni dinlediğiniz için teşekkürler

 Nilgül Ertekin - Judo 3. Dan

 

 

 

Tüm Makalelerini Göster