Başkan´dan “Budokai-do” açılımı

YÖNETİMİMİZ DÖNEMİNDE ULUSLAR ARASI FEDERASYONLARA BAĞLANMA GİRİŞİMLERİ

Başkan´dan “Budokai-do” açılımı
A+ A-

AVRUPA ASHIHARA KARATE ŞAMPİYONASI ve BUDOKAI-DO GENEL DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU
(6-8 KASIM 2009 BRAŞOV/ROMANYA)

YÖNETİMİMİZ DÖNEMİNDE ULUSLAR ARASI FEDERASYONLARA BAĞLANMA GİRİŞİMLERİ
2006 senesinde Türkiye Wushu Federasyonu kurulduğunda bünyemizde olan Ashihara-Budokai branşının, bizden evvelki yöneticileri, as başkan ve basın dünyasındani konuya hakim arkadaşlarımızla görüşmeler yapmıştık. Bu süreçte bir takım keskin fraksiyonların birbirleriyle mücadele ettiklerine şahit olduk. Bir takım guruplar federasyonun dışında bir yapılanmaya gitti. Sonraları dünyada bir merkeze bağlanmak adına yaptırttığımız bir çalışmayla, branşın adını “Budokai-do” olarak değiştirmiştik.
Kısaca tarif etmek gerekirse “Budokai-do “,Ashihara Karate ile Kyokushin Karate spor branşlarını temsil etmektedir. Uzun zamandır bu branşı, Dünya veya Avrupa’daki bir federasyona bağlayabilmek için gayret içindeydik. Bu amaçla bir çok kez, camiadaki teknik adamlarla uzun toplantılar tertip ettik. Durumu çokça müzakere ettik. Nepal, İngiltere, Belçika gibi ülkelerde bulunan federasyonların dosyaları, gerçekten bu camiadaki gayretli arkadaşlarımız tarafından tarafıma ulaştırıldı. Yaptığımız incelemeler sonucu, bunların son derece gayr-ı ciddi oluşumlar olduğu ortaya çıktı. Bu kurumlara Türkiye Wushu Federasyonu Budokai Branşı Başkanı olarak bir çok kez e-mail gönderip cevap istememe rağmen, bir kez bile cevap alamadım. Nepal ve İngiltere’de bulunan federasyonlar, bir kişi etrafında kümelenmiş, seçim yapılmayan ve başkanlık seçiminin yapılmayacağı tüzüklerinde yazan kuruluşlardı. Ülkemizde, Milli Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmış bir branş olduğumuzdan, seçim yapmayan hatta ülkemizde temsilci olarak belirledikleri bir çok isimleri federasyon web sitelerinde gösteren amatör altı kurumlara üye olmamız düşünülemezdi.
İngiltere’de kurulu ve kyokshin karate yapan kuruma üyelik için, camiadan bir hocamızın bilgilendirmesiyle yazı yazdım ama yine cevap alamadım. Üstelik Ashihara Karate yapanlar da bu kuruma bağlanmak için arzu beyan etmiş ve tam destek vermişlerdi. Kurumun web sitesinde son güncelleme 2006 yılında yapılmıştı ve yine bir kişiye bağlı bir spor kulübü gibi çalışmaktaydı. Kişisel olarak yaklaşımım farklı olmasına rağmen, camia talep ettiği için bağlanılmasında beis görmemiştik.
Bir önceki dönem teknik kurulumuzda görev yapan arkadaşlarımız aralarında yaptıkları toplantıda, son olarak Türkiye’de kurulu bir federasyona üye olmamızı önerdiler. Bu federasyon ülkemizin spor makamları tarafından tanınmadığı için bu da mümkün olmadı.
Federasyon başkanlık seçimlerinin yapıldığı günlerde, sporcular ve teknik adamlardan oluşan bir ekibi, Rusya’da yapılan bir şampiyonaya gönderdik. Ama ülkeye döndüklerinde verdikleri rapor, buraya da bağlanmamızın mümkün olmadığını gösterdi.
Tüm girişimlerimiz başarısızlık ile sonuçlanmıştı. Camiadaki arkadaşlarımız, kendilerinin bir disiplin geliştirmeye çalıştıklarını, hatta bunun için kurallar ve kurullar oluşturduklarını ve kırmızı beyaz renkli elbiseler dizayn ettiklerini söylüyorlardı. Yeni bir oluşum kurarak, Türkiye’nin merkez yapılmasını istediler. Üstelik bu daha evvel de denenmiş ama başarılamamıştı. Ömrümün yarısını dış ülkelerde geçirmiş biri olarak, bu sistemin başarıya ulaşmasının imkansız olduğunu, yetişmiş insan ve uluslar arası misyon deneyimimizin böyle bir eyleme kifayet etmeyeceğini , girişimimizin enerji kaybına sebebiyet vererek manasız kalacağını bildiğimden bunu kabul etmemiş,bunun yerine uluslar arası bir federasyona katılım sağlanarak o federasyonda etkili olunması için gayret göstermenin doğru olacağını biliyordum ve zaman zaman camia ile bunu paylaşmıştım.
Spor mevzuatımıza göre Türkiye Şampiyonaları ancak uluslar arası bir faaliyete katılmak için düzenlenebilmektedir. Biz Budokai –do ile ilgili şampiyona düzenlemiş ama bağlı bulunduğumuz bir uluslar arası yapı olmadığı için sorun yaşar hale gelmiştik. Ülkemizde şampiyona yapamama ile karşı karşıya idik. Bu da bu spor branşı açısından ciddi tehdit oluşturmaktaydı.
ÜLKEMİZDE BUDOKAİ-DO CAMİASININ YAPILANMASI
Ülke çapında 100 civarında kulübün, Budokai-do adı altında Ashihara veya Kyokushin Karate yaptıkları tespit edilmiştir ve sporcu sayıları 3,000 kadardır. 20 kadar il bu spor dallarında aktiftir. Belli bir ivme içinde yayılım gösteren bu branş, özellikle İstanbul ilinde Karabük ve Bursa’da yoğun ilgi ile karşı karşıyadır.
Düzenli olarak antrenör kursları, hakem kursları , dan ve kuşak sınavları yapılmaktadır. Yeni yönetim döneminde, kulüplerin çok büyük çoğunluğunun desteklemiş olduğu arkadaşlarımız, teknik, hakem, eğitim ve organizasyon kurulları ile profesyonel kurulda görev yapmak üzere atanmıştır. Branş, yapısı itibariyle profesyonelliğe çok uygundur ve yayılmaya çok müsaittir.
AVRUPA ASHIHARA KARATE ŞAMPİYONASI , VİZYON VE HEDEFLER
Romanya’nın Braşov kentinde, 6-8 Kasım 2009 tarihleri arasında yapılan, büyükler Avrupa Ashihara Karate Şampiyonası’na, hem NIKO’nun (New International Karate Organisation-Yeni milletlerarası karate organizasyonu) Avrupa yapılanmasını görmek hem de son dönemlerdeki gelişmeleri takip etmek için katıldık. Katılımdan evvel Avrupa Temsilcisi , Danimarka’dan Jens Bjerrekaer ile yazışma yaparak, Avrupa yapılanması hakkında bilgi aldım. Bay Jens Danimarka’da 1994 ten beri her yıl Sabaki Spirit adıyla bir dünya şampiyonası tertip etmektedir. Daha evvel Türk Sporcuları kendi imkanlarıyla bu yarışmalara iştirak etmiş ama 2003 ten sonra çeşitli sebeplerden ötürü ara vermişlerdir.
Türkiye’deki camia 2002 den beri, merkezinde kendimizin olduğu bir dünya yapılanması için çalışmış ama İstanbul’da iki kez düzenlenen uluslar arası şampiyona başarılı olamamış ve bu amaca ulaşmak için kafi gelmemiştir. Bu yıllarda teknik kargaşalar yaşandığı için, dünyada bağlanılacak bir yapı için de çalışmalar yapılamamıştır.
Şampiyonaya katılmadan evvel, Ramazan Sevinç tarafından temin edilen hakem ve yarışma kuralları, Türkçe’ ye çevirttirilmiş ve teknik kontrolleri yapılmıştır..
Braşov’daki Şampiyona, NIKO ‘nun onayıyla, Romanya Savunma Sanatları Federasyonu tarafından düzenlendi. Bu federasyon Romanya’da, Wushu, Aikido, Karate gibi birçok branşı bünyesinde bulunduran güçlü bir yapıdır. Federasyonun Wushu branşının başında olan ve aynı zamanda federasyon genel sekreteri olan Petru Grindeanu, Avrupa Wushu Federasyonu(EWUF) yönetiminde birlikte çalıştığımız ve her konuda bizi destekleyen bir arkadaşımızdır. Kendisi EWUF ‘un saymanıdır. Ziyaretimiz esnasında bizi son derece prestijli bir şekilde ağırladı ve gerek Romanya Federasyon Başkanı gerekse diğer Avrupa ülkelerinin federasyon başkanlarına çok iyi bir şekilde tanıttı ve referans oldu.
Şampiyona’ya sadece Ashihara Karate yapanlar değil, Kyokushin yapanlar da iştirak etti.
İki sporcu , bir doktor ve teknik kuruldan iki arkadaşımızla katıldığımız şampiyonanın teknik toplantısında, Avrupa organizasyonuna her ülkeden birden fazla kulübün veya organizasyonun üye olabileceği bilgisini teyit ettim. Avrupa temsilcisi bay Jens ile yaptığım görüşmede-ki bu görüşme teknik toplantı esnasındaydı ve herkes görüşmeyi izliyordu- Türkiye olarak böyle bir organizasyona üye olamayacağımızı, birden fazla organın temsil edilmesinin doğuracağı sıkıntıları anlattım. Bay Jens, Japonya’daki NIKO’nun böyle uygulamaya gittiğini anlatınca o esnada toplantıda bulunan 16 ülkenin (Azerbaycan, Türkiye, Sırbistan, Danimarka, Letonya, Macaristan, Moldovya,İspanya, Ukrayna, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, İsrail, Karadağ, Rusya ve Romanya) temsilcilerine konuyla ilgili toplantı teklifinde bulundum.
Pazar günü sabah saat 10 da konuyu görüşmek üzere oy birliğiyle toplantı kararı çıktı. Şampiyona esnasında, gerek ben gerekse Romanya Federasyonundan Petru, ülke temsilcileri ile görüştük ve Avrupa Federasyonu kurulmasının avantajları konusunda kendilerine bilgilendirme yaptık. Halihazırda önemli bir federasyon olan EWUF taki tecrübelerimizi aktardık. Azerbaycan, Pazar sabah erken ayrılacağı için, bize oy kullanma yetkisi verdi.
7 Kasım günü oldukça çekişmeli ve kaliteli maçlar yapıldı ve Romanya ve Rus sporcular ciddi sayıda madalya aldılar. Bizim sporcularımız, eleme maçlarında ilk ikiye giremedikleri için, finallere katılamadılar. Teknik adamlarımız, kamp yapılmadan gelindiği için, sporcuların dayanıklılığında sorun olduğunu beyan ettiler.
Organizasyon genel manada oldukça başarılı idi. Konaklama yaptığımız otelin standardı ve ödenen ücret makuldü. Şampiyona sonunda dağıtılan, madalyalardan kupalara ve diplomalara kadar olan belgeler profesyonelce hazırlanmıştı. Salon daha çok, profesyonel maç mantığına göre ışıklandırılmış ve ses düzeni de ona göre kurgulanmıştı. Benim gördüğüm bir çok uluslar arası organizasyondan daha nitelikli bir ortam vardı. Oldukça fazla sayıda seyirci maçları izledi. Madalya töreni sonrası, organizatörleri tebrik ettim.
AVRUPA FEDERASYONU KURULUM TOPLANTISI VE ALINAN KARARLAR
Teklif bizden geldiği için 8 Kasım saat 10.00 da yapılan toplantıya başkanlık ettim. Teknik adam olarak komite üyelerimiz, Ramazan Sevinç (Teknik Kurul Başkanı) ve Hasan Vanlıoğlu(Üye) toplantıya katıldı ve teknik görüş bildirdiler. Tüm Avrupa kıtasında Ashihara Karate yapan kahir ekseriyet toplantıda idi. Katılımcıların oy birliğiyle aşağıdaki kararlar alındı. Kararlar tutanak haline getirilip katılımcılara imzalatıldı. (Türkiye olarak Azerbaycan adına da vekaleten imza attık.)
1. Adı European Ashihara Karate Federation(Avrupa Ashihara Karate Federasyonu) olan bir Avrupa federasyonunun kurulmasına,
2. Federasyonun her yıl farklı ülkelerde büyükler ve gençler şampiyonası yapmasına,
3. Türkiye(E.Bekir Hocaoğlu), Rusya (Ryzkhov Valery) ve Danimarka(Jens Bjerrekaer)’dan oluşan bir komisyonun, 2010 da Danimarka’da yapılacak 1. Olağan Kongre için hazırlık yapması ve teklifleri değerlendirmesine,
4. Hazırlık komisyonunun genel sekreterliğini Romanya’nın yapmasına,
5. Federasyonun ana statüsünün hazırlanması ve Avrupa Komisyonu’na tescil ettirilmesine,(Bu durum, Avrupa’da ikinci bir federasyonun kurulmasına manidir).
6. Federasyona banka hesabı açılmasına,
7. Aidatların belirlenmesine,
8. Her ülkeden, ülkenin en yüksek spor otoritesi tarafından tanınan (Spor Bakanlığı, Milli Olimpiyat Komitesi, GSGM Müdürlüğü) ve en çok üyesi olan tek bir federasyonunun üyeliğe kabul edilmesine ve bir ülkeden tek bir üyeliğin kabul edilmesine,
9. Şampiyonalarda, son 15 yıldır Danimarka’da yapılan Sabaki Challange Spirit Dünya Şampiyonası kurallarının uygulanmasına,
10. Başkan, Başkan Vekili, Genel Sekreter, Muhasip ve Teknik temsilciden oluşacak bir yönetim kurulu için 2010 2 Nisan’daki 1. Kongrede seçim yapılmasına, ve bu adaylıklar için başvuru yapılmasına,
11. Diğer kurulların belirlenmesine ve adaylıkların toplanmasına,
12. Avrupa’daki oluşum tamamlandıktan sonra, Dünya Federasyonu kurulumu için girişimde bulunulmasına,
13. Alınan kararların toplantıda olmayan üyelere e-mail yoluyla ulaştırılmasına,
karar verildi.
2010 yılında yapılacak kongrede, teknik, eğitim ve hakem kurulları da seçilecektir. Bizim mümkün olan tüm kurlarda temsil edilmemiz, ülke faaliyetlerimiz için son derece önemli olacağından, namzet arkadaşlarımızın belirlenmesinde fayda vardır.
Çalışmalarımız bu branşla ilgili yeni bir ufuk açmıştır. Türkiye’de samimiyetle bu branşlarda çalışan arkadaşlarımız, her türlü taktir, ulusal ve uluslar arası desteği hak etmektedir. Çok kısa bir süre içerisinde, dünyadaki yapılanmayı da federasyon haline getirip, mümkünse kyokshini de içine alarak büyütmeyi hedeflemekteyiz. O zaman gerek Avrupa gerek dünya Ashihara ve Kyokshin Federasyonu olarak yapılanacaktır.
İstatistikler ülkemizde, %75 Ashihara, %25 kyokushin yapıldığını gösteriyor. Kurullarımızda her iki branşı yapan arkadaşlarımız vardır. Bu manada ülkemizde bu branşla ilgili isim değişikliğine gitmek ve içinde Ashihara ve Kyokushin ile Karatenin geçtiği bir isim üzerinde durma düşüncemiz vardır.
Bu konuda önerisi olan arkadaşlarımızın, yazılı olarak bana ulaşmalarını rica ederim.
Federasyonumuzun Budokai-do branşında çalışan tüm arkadaşlarımızı yürekten tebrik ediyorum ve başarılarının devamı için, federasyon yönetimimizin ellerinden geleni yapacağı hususunda müsterih olmalarını istiyorum.

Selam, sevgi ve saygılarımla,
Ebubekir Hocaoğlu
TWUF Başkanı
ebhocaoglu@ewuf.org