Türkiye´ye büyük çelme

Türkiye´ye büyük çelme
A+ A-

Obama’nın partisinden Türkiye’ye büyük çelme

 

 


ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyeleri, Türkiye’nin uzun süredir çıkması için lobi yaptığı, Kızılderili bölgelerinde Türkiye’ye yatırım imtiyazı sağlayan tasarıyı Kongre’den geçirtmedi. Türkiye, tasarının geçmesi için ABD’den birçok Kızılderili şefini de Türkiye’ye davet ederek destek aramıştı.
ABD Kongresi, önceki gece Türk yatırımcıların ABD’deki Kızılderili bölgelerinde yatırım yapmasını kolaylaştıran bir yasa tasarısını Demokratların karşı çıkması sonucu reddetti. Normalde daha az tartışmalı tasarılar için uygulanan ve Temsilciler Meclisi prosedürünün hızlandırılmasını sağlayan “askıya alma kuralı”nın uygulandığı 2362 sayılı tasarının reddi, Kongre çevrelerinde de şaşkınlık yarattı.

Geçen sene Cumhuriyetçi Oklahoma Milletvekili Tom Cole tarafından kaleme alınan tasarı, 12 milletvekilinin desteğini almıştı. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi Yönetimi de geçtiğimiz Nisan tasarının oylama takvimine alındığını duyurmuştu.

Kızılderililerin ABD genelinde vergi ve bürokratik işlemler açısından imtiyazlar dahilinde yaşadıkları bölgelerde yeni iş alanları yaratılması için düşünülen tasarı, Türk girişimcilere Kızılderili alanlarında yapacakları yatırımlarda bazı kolaylıklar sağlanmasını öngörüyordu. İşsizliğin çok yüksek olduğu Kızılderili bölgelerine hareketlilik sağlayacağı düşünülen tasarının da bu nedenle kolay kabul edileceği düşünülüyordu.

Ancak yasa dün gece TSİ 23.00’de görüşülmeye başlandığında beklenenin tam tersi yaşandı. Ve Demokrat Partililer art arda söz alarak yasaya muhalefetlerini dile getirdiler. Türkiye’ye yönelik çoğu zaman en keskin eleştirileri dile getiren New York Milletvekili Carolyn Maloney, konuşmasında Türkiye’nin İsrail ile yaşadığı krize atıf yaparak, “Bizim birçok müttefikimize hem negatif hem de agresif davranışlar sergileyen bir ülke olarak, Türkiye’ye bu tasarıyla Kızılderili bölgelerinde yatırım imtiyazları verilmemeli” dedi.

3’TE 2 ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Yasa üzerindeki tartışmaların ardından bu sabaha karşı TSİ 02.00’de oylamaya geçildi. Tasarıya 222’ye 160 oyla destek çıktı. Ancak tasarı için askıya alma kuralı uygulandığından 3’te 2 çoğunluk gerekiyordu ve bu yüzden tasarı reddedilmiş oldu. Tasarıya ret oyu verenlerin 118’inin ise Demokrat Partili olduğu belirtildi.

ABD’de yaşayan Türk kökenliler, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde çoğunlukla Cumhuriyetçileri destekliyorlar. Örgütlü olarak yapılan bağışların yüzde 71’i Cumhuriyetçi Parti ve onun adaylarına gidiyor.