|
Projenin bir devlet projesi olması gerektiğinin altını çizen Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, yerel yönetimlerin amatör ruhu canlı tutmak için çaba göstermeleri gerektiğini, toplumsal barış ve huzurun spor aracılığıyla arzulanan seviye çıkacağını söyledi.
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ile ‘’Yerel yönetimler ve spor’’ başlıklı röportajımızın detayları ise şöyle:
Soru 1: Sporla yaptığınız ilgili yatırımlar nelerdir? Mustafa KARA: Üsküdar Belediye Spor Kulübü olarak bayan hentbol, atletizm, judo, karate ve güreş branşlarında hizmet vermekteyiz. Bilek güreşi branşını da yakın bir zamanda açmayı hedefliyoruz.

Yukarıdaki faal branşlarımızı desteklemeye devam ediyoruz. Faal takımlar hedef gösterilip Üsküdarımızdaki yüz altı bin öğrenci potansiyeli harekete geçirilip seçmeler yapılmakta ve ilçemize sporcular kazandırılmaktadır.
Soru 2: Gençlikle ilgili neler yaptınız? Mustafa KARA: Sporu tabana yayma ve geliştirme kapsamında, geçtiğimiz Mayıs ayında Burhan Felek Spor Salonu’nda tüm ilköğretim ve liselere yönelik yukarıdaki branşlarımızda seçmeler yapıldı. Bir spor şöleni olarak gerçekleştirdiğiz organizasyonu her yıl aynı ayda yapmayı kararlaştırdık.
Okullarımızdaki beden eğitimi öğretmenleriyle gerçekleştirdiğimiz yemekli toplantıda, kendilerine bilgi verip, Üsküdar Belediyesi olarak okullar arası düzenlenen yarışmalarda derece elde eden başarılı sporculara milli formayı giydikleri takdirde her türlü desteği ve ödüllendirmeyi taahhüt ettik. Bu doğrultuda Üsküdar Belediyesi olarak destek verdiğimiz bilek güreşçisi lise öğrencisi Esra Kiraz, Dünya Şampiyonu oldu ve 2 altın madalya aldı. Atletizmde yüz metrede ve iki yüz metrede yıldızlar rekoru kıran Toros Pilikoğlu öğrencimiz ise Avrupa Şampiyonu oldu. Bir diğer öğrencimiz Barış Pek ‘de okullar arası artistik jimnastik dalında Türkiye şampiyonu olduktan sonra Katar’da yapılan dünya şampiyonasına bizim sponsorluğumuzda katıldı. Bu sporcularımızı imkânlar ölçüsünde ödüllendirdik.
Soru 3: Yerel yönetimlerin spora bakışı nasıl olmalı? Bu konuda hizmetlerin Daha iyi yapılması için yasal olarak neler yapılmalı? Mustafa KARA: Profesyonellikten ziyade amatör branşlara ve amatör sporculara destek verilmeli, daha da önemlisi sporu tabana yayma ve geliştirme hedeflenerek ilköğretim ve liselere ağırlık verilmelidir.

Yasal olarak ise; tesisleşme anlamında belediyelere maddi ve manevi destek verilmeli, belediyenin önündeki bürokratik engeller kaldırılmalıdır.
Soru 4: Belediyeniz amatör Branşlarda faal olarak neler yapıyor? Mustafa KARA: Üsküdar’da bulunan 22 amatör futbol takımına Katibim Şenlikleri kapsamında turnuva düzenleyerek sezon öncesi hazırlık maçları yapmalarına destek verdik. Malzeme yardımı yapıldı. Aynı şekilde Çocuk Esirgeme Spor Kulübüne malzeme yardımı yaptık. Judo ve karatede yüzlerce sporcumuz yarışmalara katıldı ve Belediyemiz tarafından ödüllendirildi. Bilek güreşinde ve güreşte sporcularımıza spor yapma imkânı veriyoruz. Her yıl mart ayında ilçemizdeki ikinci küme (10 takım) bahar futbol turnuvası kapsamında maçlar yaptırılmaktadır. İmkânlar ölçüsünde kendilerine her türlü maddi ve manevi destek sağlanmaktadır.
Soru 5: Sıradan vatandaşlarımızın spor yapması için neler yaptınız? Mustafa KARA: İlçemizin farklı semtlerine halı sahalar yapmaya başladık, parkların köşelerine açık hava spor aletleri koymaya başladık. ‘’Toplumsal Barış İçin Spor’’ projesini peyder pey hayata geçiriyoruz. Farklı ve üst düzey bir proje olan ve bana göre bir devlet projesi olması gereken; sokağa itilmiş ve dışlanmış roman kardeşlerimize dönük çalışma başlatmış bulunmaktayız. Üsküdar’ın Selamiali mahallesinde yaşayan roman kardeşlerimizin kötü alışkanlıklarından kurtulmaları ve sağlıklı bir yapıya sahip olmaları için; belediyemiz tarafından halı sahada futbol oynamaları sağlandı, yedi antrenör nezaretinde şu ana kadar 170’i bulan sporcu sayısı ile futbol oynamaya devam etmektedirler. Bu uygulamamız semt sakinleri tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Her belediyenin buna benzer projeleri hayata geçirmeleri gerekir. Çeşitli parklara koyduğumuz spor aletlerinin bulunduğu alanlara Spor Akademisi öğrencileri, Türk Kalp Vakfı ve Üsküdar Belediyesi işbirliğiyle sabah saat 07.00 dan 10.00’a kadar vatandaşlarımıza bilinçli spor yaptırılmaktadır.

Soru 6: Sporla ilgili planlarınız, hedefleriniz nelerdir? Mustafa KARA: 1-Faal olduğumuz spor branşlarımızın başarılı olması dışında, tabandan gelecek olan yetenekli sporcularımızın ana takıma geçişlerini sağlamak, 2- Sporu tabana yaymak, okullarımızdaki öğrencileri spor yapmalarına destek olmak, tüm halkımıza spor yaptırmak ve sevdirmek. Kimsesizlere, özürlü vatandaşlarımıza, roman kardeşlerimize spor yaptırmak ve sporu sevdirmek,
Soru 7: 2008 yılında Ankara’da yapılan Spor Şurası’nda Sayın Başbakan’ın “ Büyükşehir Belediyeleri futboldan ellerini çekmeli” şeklindeki sözleriyle ilgili olarak sizin görüşleriniz nedir? Bu anlamda daha çok amatör branşlara yönelmeyi düşünüyor musunuz? Mustafa KARA: Başbakanımızın bu sözlerini aynı şekilde destekliyoruz. Belediyeler diğer amatör branşlara ağırlık vermeli ve destek olmalıdır. Futbolun ise amatör kısmına imkânlar ölçüsünde destek olunmasında fayda vardır diye düşünüyoruz.
|