Sporda şiddete dikkat etmeliyiz

Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Rıza Sümer,´´Sporda şiddet Türkiye´de çevreye ve hayvana olan şiddetten daha az düzeydedir" dedi.

Sporda şiddete dikkat etmeliyiz
A+ A-

"Sporda şiddete dikkat etmeliyiz"

Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Rıza Sümer, sporda şiddetin Türkiye'de az olduğunu ancak insanlar tarafından dikkat çektiği için gündemde olduğunu belirterek, ''Sporda şiddet Türkiye'de çevreye ve hayvana olan şiddetten daha az düzeydedir" dedi.

 

Akdeniz Üniversitesi ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte Olbia'da düzenledikleri konferansta konuşan Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Rıza Sümer, konferansın amacının insana, hayvana, çevreye olan şiddetin azaltılmasına katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Spor müsabakalarındaki herhangi bir şiddetin Türkiye'de büyük dikkat çektiğini ifade eden Sümer, ''Sporda şiddet Türkiye'de çevreye ve hayvana olan şiddetten daha az düzeyde. İnsanlar sokakları, içme sularını, dağları, ormanları kirleterek çevreye şiddet uyguluyorlar. Başka ülkelerdeki hayvanları da hayvanat bahçelerine hapsederek onların işkence çekmelerine neden oluyorlar'' diye konuştu.

Şiddetin önlenmesi için toplumun örgütlenmesi gerektiğini belirten Sümer,''İnsanlar yüz yüze ve göz göze birbirleriyle iletişim kurup öfkelerini yenerek şiddeti kontrol edebilirler. Şiddet hiçbir zaman sorunların çözümü için doğru bir yol olmamıştır. Şiddetle ne demokrasi kurulabilir ne insan haklarında gelişme sağlanabilir ne de herhangi bir hak elde edilebilir. Federasyon olarak gençlere şiddetten uzak tepkiler göstermelerini, farklılıkları doğal zenginlik saymalarını öneriyoruz'" ifadelerini kullandı. Sümer şöyle devam etti:

"Sporda şiddet Türkiye'de az olmasına rağmen büyük bir sorun oluşturuyor. Taraftarların oluşturduğu şiddet kadar sporcuların oluşturduğu şiddetin de çok önemli olduğunu biliyoruz.

Futbolcuların sarı ve kırmızı kart gördükleri zaman itiraz etmek yerine kendilerinden utanmaları gerekir. Sporda şiddet insanlar tarafından büyük ilgi görüyor ve gündem oluşturuyor. O nedenle herkesin yaptığı hareketlere dikkat etmesi gerekiyor. Futbolcular kırmızı kart yiyor, taraftarlar da hemen arkasından küfür etmeye başlıyor. Sporda kazanmak isterken rakipleri çiğnemeye ve onları yok etmeye çalışıyoruz. Müsabakaları ölüm kalım meselesine çeviriyoruz. Şike de bir ediyor. Türkiye'de hatır gönüle ya da çıkara dayalı şikenin olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Sümer, profesyonel olarak futbol oynadığı yıllarda da kendisine şike teklif edildiğini ancak kabul etmediğini, ama bir maçta rakiplerinin bariz bir şekilde şike yaptığını iddia etti. Sümer, en büyük şiddetlerden birisi olan şikeyle hiçbir başarı elde edilemeyeceğini vurguladı.