Satrançta yeni kurul

Türkiye Satranç Federasyonu, okul öncesi kurumlarda verilen satranç eğitimi üzerine çalışan bir kurul oluşturdu.

Satrançta yeni kurul
A+ A-

Satrançta yeni kurul
Türkiye Satranç Federasyonu, okul öncesi kurumlarda verilen satranç eğitimi üzerine çalışan bir kurul oluşturdu.
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, yeni oluşturdukları kurulda, okul öncesi kurumlarda verilen satranç derslerinin incelendiğini, kurulun, müfredat ve eğitmen yeterliliği konularında çalışmalar yaptığını söyledi.

Eğitim Kurulu'nun okul öncesi satranç eğitimi üzerine sürdürdüğü çalışmalarda satranç müfredatı üzerine yoğunlaştığını kaydeden Tulay, “Kreşlerdeki satranç eğitiminin formatı, antrenörlerin izlemeleri gereken eğitim ve öğretim metotlarıyla ilgili çalışmalar titizlikle yürütülüyor” dedi.

Satranç oynamayı bilenlerin artmasının “toplum kalitesinin yükselmesi” açısından çok önemli olduğunu dile getiren Tulay, “Okul öncesi kurumlarda verilen satranç eğitimini çok önemsiyoruz. Sporun sadece madalyalar ya da kupalar kazanmak için yapılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye'de satranç bilen insan sayısının artması çok önemli. Tabana yayılmak istiyoruz. Ülkemizin dört bir yanında miniklere yönelik şenlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Her yıl başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Türkiye Minikler Satranç Şenliği de bunun en güzel örneğidir” diye konuştu.

Federasyonda geçmiş dönemlerde Merkez Hakem Kurulu ve Eğitim Kurulu Başkanlığı yapan Dr. Olgun Kulaç'ın hazırladığı “Okul öncesi öğretmenleri için satranç öğretimi kaynak programı”nın yayınlanmasına karar verdiklerini de ifade eden Gülkız Tulay, şöyle devam etti:
“Bu program ile okul öncesi satranç eğitiminin daha eğlenceli ve kolay anlaşılır olmasını hedefliyoruz. Hazırlanan raporda, spora yatkınlığın başarı için önemi göz önünde bulundurulduğunda, satranca başlama yaşının 4 ila 6 arasında olması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca bilimsel çalışmaların çocuklarda yetenek gelişiminin 2 ila 6 yaşlar arasında daha hızlı olduğunu ortaya koyduğu kaydediliyor. Burada amaç, satranç figürlerinin ve satranç temasının çocuk gözündeki cazibesinden de yararlanarak, çocuğu satranç ile tanıştırmak.”

Okulda derslerin monotonluktan uzak, heyecan verici bir tempoda sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Tulay, hiçbir zaman çocukta aşırı yükten bir bezginlik veya aynı şeylerin tekrarından dolayı bir bıkkınlık oluşturmaması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini tamamladı.