Mücadele Sporları Kültürü

Kartal Hasan Ali Yücel kültür merkezinde Cemil Meriç Kültür ve Spor Derneği,Dünya Uyuşturucu İle Mücadele Eden Sporcular Federasyonu ve Anadolu Aydınlar Ocağı birlikteliğinde, Prof. Dr. İbrahim ÖZTEK´in yönetiminde “ MÜCADELE SPORLARI KÜLTÜRÜ / ATATÜRK VE SPOR” konulu konferans ve gösteriler düzenlendi.

Mücadele Sporları Kültürü
A+ A-

 “ MÜCADELE SPORLARI KÜLTÜRÜ - ATATÜRK VE SPOR”

 

 
 Kartal Hasan Ali Yücel kültür merkezinde Cemil Meriç Kültür ve Spor Derneği,Dünya Uyuşturucu İle Mücadele Eden Sporcular Federasyonu ve Anadolu Aydınlar Ocağı birlikteliğinde, Prof. Dr. İbrahim ÖZTEK’in yönetiminde  “ MÜCADELE SPORLARI KÜLTÜRÜ / ATATÜRK VE SPOR” konulu konferans ve gösteriler düzenlendi.
 

Bilim, kültür ve Spor adamı Prof. Dr. İbrahim ÖZTEK, Türk kültürü, Türk spor kültürü ve mücadele sporları kültürü konusundaki engin teorik ve pratik bilgileri ile adeta mücadele sporları festivali havasında katılımcılara dolu dolu bir spor gecesi yaşattı.

 

Önce yarım saat içinde 400 slaytlık bir gösterisi sundu. Bu gösteride 12-15 000 yıl önceye uzanan köklü tarih ve kültürümüzden başlayarak, sırası ile geçmişte Türk’lerin olimpiyatlarından, antik olimpiyatlardan, aba güreşi, kuraş, karakucak, serbest, grekoromen, yağlı olmak üzere güreşin her çeşidinden, Türkmen güreşi, Tatar güreşi, belbağlı güreş, kuşak güreşi, sirum, çidaoba, pantolon güreşi ve sumo gibi elbiseli ve kuşaklı güreşlerden, judo, karate, yumruk vuruşu, boks, jiu jitsu, tekvando, hapkido, vuşu/kungfu, siyam boksu, muay tai, kick boks, savate, kapoeira, aikido, bo jutsu, ken jutsu, kılıç, kendo, iaido, ok atma, ağırlık kaldırma, halter, cirit, mızrak, binicilik, gökbörü, çöğen, yaya ve atlı cirit, matrak, tuluk ve tomak sporlarının tüm inceliklerinden bahisle, harika bir bilgilendirmede bulunmuştur.

 
Bu arada tüm mal varlığını gençliğe ve eğitime harcayıp, bu yönde eserler vermiş olan Gazanfer BİLGE’yi de gerçek milli kahraman olarak tanımlaması, Çanakkale savaşlarında 276 kiloluk dev mermiyi kaldırıp, topun namlusuna sürerek  Osean zırhlısını batıran Koca Seyit Onbaşı’yı anlatmış olması seyirci arasında büyük heyecen meydana gelmiştir. ÖZTEK hocamız daha sonra genel spor kültürü ve spor bilinci ile  Atatürk’ün spor görüşleri ve spora verdiği önemden  söz etmiştir. Bir film şeridi şeklinde tüm bu sporlar hakkında özel resimler sunarken, her birinin de en ince noktalarına kadar açıklamalarda bulunmuştur.
 
Gecenin gösteri kısmı Kafkas halk dansları topluluğu ile başlamış, Aba güreşi gösterileri ile son bulmuştur.  
 

 Etkinliğe katkı veren spor adamları ve dalları;


Erdal KARADAĞ/Onur YILMAZ, Sinan Meriç Kültür ve Spor Derneği başkan ve genel sekreteri,Kaya Muzaffer ILICAK, Dünya Uyuşturucu İle Mücadele Eden Sporcular Federasyonu,Halil BORAN, İstanbul Kafkas Dansları Grubu Antrenörü, Sinan YILDIZ, Cemil Meriç Kültür Spor Kulübü Kapoeira antrenörü,Kenan GÜNAYDIN, Cemil Meriç Kültür Spor Kulübü ve Tuzla Belediyesi KiCk Boks antrenörü,Halil İbrahim Gör ve İsmet DEMİRCİ, Mavi Yıldız Spor Kulübü Boks Antrenörü ve Kulüp Başkanı,Mürsel ŞAHİN, Muay-Thai Antrenörü ve Mürsel Şahin Spor Kulübü Başkanı,Emrah ÖZCAN, Tekvando Antrenör ve hakemi,Mustan ÖZKARAN, Vuşu Kungfu antrenör ve hakemi,Ahmet KÖSOĞLU ve Halis DURAN, Judo federasyonu eski başantrenörü, Aikido, Kenjutsu, cojutsu uzmanı,Aydın SUSUZ, Judo, Kuraş, Aba Güreşi antrenör ve hakemi.

Etkinliğe Katkı veren kuruluşlar:
 
Sinan Meriç Kültür ve Spor Derneği, Anadolu Aydınlar Ocağı,Türkiye Olimpian Derneği,Dünya Uyuşturucu İle Mücadele Eden Sporcular Federasyonu,Uzakdoğu Savaş Sanatları ve Kültür Derneği,Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü,Tuzla Belediyesi Spor Kulübü,Mürsel Şahin Spor Kulübü,Mavi Yıldız Spor Kulübü Derneği,İstanbul-Kafkas Dans Company,Marmara Gençlik Derneği,Meslek Yüksek Okulları Meslek ve Teknik Lise Mezunları Derneği.