Buse`ler Türk boks tarihini yazdılar

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları`nda kadın boksunda altın madalya kazanan Busenaz Sürmeneli`yle, gümüş madalya elde eden Buse Naz Çakıroğlu Türk spor tarihine adlarını yazdırdılar.

Buse`ler Türk boks tarihini yazdılar
A+ A-

 
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kadın boksunda altın madalya kazanan Busenaz Sürmeneli'yle, gümüş madalya elde eden Buse Naz Çakıroğlu Türk spor tarihine adlarını yazdırdılar.
Tokyo'da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda finale kalan ve Türk sporunun "Busenazları" olarak sosyal medyada da ilgi odağı olan iki boksör, aldıkları madalyalarla tarihe geçtiler.
17 yıl sonra kadınlarda altın madalya
Türk sporu kadınlarda 17 yıl sonra olimpiyatta altın madalya kazandı.
Kadınlarda son altın madalyayı olimpiyatta 2004 Atina'da halterde Nurcan Taylan'la alan Türkiye, 17 yıl sonra Busenaz Sürmeneli'yle bir kez daha şampiyonluk sevinci yaşadı.
2012 Londra'da atletizmde 1500 metrede altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin'in madalyası doping gerekçesiyle geri alınmıştı.
Busenaz Sürmeneli, olimpiyatta 2004'ten sonra Türkiye'ye altın getiren ilk kadın sporcu oldu.
Türk boksunun ilk altın madalyası
Türk boksu, olimpiyat tarihindeki ilk altın madalyasını Tokyo 2020'de elde etti.
Busenaz Sürmeneli, aldığı altın madalyayla bu açıdan da tarihe adını "altın" harflerle yazdırdı.
13 yıl sonra ilk madalya Buse Naz Çakıroğlu'ndan
Buse Naz Çakıroğlu, Türk boksuna 13 yıl sonra olimpiyatta madalya kazandıran ilk boksör oldu.
Başarılı sporcu, aldığı gümüş madalyayla Türk boksunun 13 yıllık hasretini de dindirdi.
Türk boksunun olimpiyatlardaki madalya sayısı ise 1 altın, 3 gümüş ve 3 bronz madalyayla toplamda 7'ye yükseldi.

Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli finalde! Tarihte ilk kez… 
Tokyo Olimpiyatları'nda 51 kiloda mücadele eden boksör Buse Naz Çakıroğlu, yarı final maçında rakibini mağlup ederek finale yükseldi. Türkiye olimpiyatlarda kadınlar boks tarihinde ilk kez bu başarıya ulaştı. 69 kiloda dövüşen boksörümüz Busenaz Sürmeneli de Hintli rakibini yenerek finale yükseldi.
2020 Tokyo Olimpiyatları’nda mücadele eden milli boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli kendi kilolarında oynadıkları yarı final maçlarını kazanarak finale yükselmeyi başardılar.
 
51 kg yarı final maçında Tayvanlı Hsiao-Wen Huang'ı 5-0 yenen Buse Naz Çakıroğlu ve 69 kg yarı finalde Hintli Lovlina Borgohain’i 5-0 mağlup eden Busenaz Sürmeneli Tokyo Olimpiyatları’nda finale yükseldi.
 
Olimpiyatlarda kadınlar boksta ilk kez finale yükselen Türk sporcu olan ve madalyayı garantileyen Buse Naz Çakıroğlu, finalde Bulgar rakibi Stoyka Krasteva ile 7 Ağustos Cumartesi günü TSİ ile 08.15'te karşılaşacak. Busenaz Sürmeneli ise, finalde Çinli Gu Hong ile 7 Ağustos Cumartesi günü TSİ 09.15’te altın madalya için mücadele edecek.

Mücadelenin ardından TRT Spor’a konuşan Buse Naz Çakıroğlu, “Çok inandık, buradan altın madalya alarak gitmek istiyoruz. Son bir adım. Dün akşam hocayla yürüyüş yaparken konuştuk. İsteyeceğiz, çok isteyeceğiz. 12 yıldır verdiğim bir mücadele var. Finalde elimden geleni yapacağım. Rakibim en son 54 kiloda dünya şampiyonu oldu. Benim için çok önemli bir galibiyet. Her rakibe karşı farklı oynamaya çalışıyorum. Bazen oyun tutturmak zor oluyor, neticede rakip de plan kuruyor. Bugün tuttu. Herkese teşekkür ediyorum. Umarım olacak, güzel sonuçlanacak” dedi.

BUSENAZ SÜRMENELİ: “O YANGINLARI ÇIKARANLAR…”
69 kiloda finale yükselen Busenaz Sürmeneli ise, ring dışında yürürken kameraya seslendi ve “Bekle Türkiye’m, o madalya gelecek bize. Ülkemize gelecek. O yangınları da çıkaranlar, bir ölür bin diriliriz” ifadelerini kullandı. Verdiği röportajda da benzer şeyler söyleyen Busenaz, “Çok mutluyum. 13 senedir sabah, akşam, gece, gündüz bunun için çalışıyoruz. Yemek yemiyorum , ne biliyim çalışıyorum psikolojik sıkıntılar, sakatlanıyorum. Her şey burası için. 7’sinde yapacağım maç için. Biz hazırız, hazır geldik buraya. Ben Türkiye’me inşallah altın madalya getirmek istiyorum. Dualarını eksik etmesinler. Bir de Türkiye’de üzücü olaylar var. Sadece beklesinler. Bir ölürüz biz, bin diriliriz. Hiç problem yok o yüzden. Sadece Türk’ü biraz hafife alıyorlarlar galiba ama Türkler bir ölür, bin dirilir. Onları biraz da tebessüm ettirebileceksem ne mutlu bize” dedi.
 
Buse Naz Çakıroğlu: ‘Nene Hatun, Safiye Ali, Sabiha Gökçen gibi…’
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar boksta 51 kiloda gümüş madalya kazanan milli sporcu Buse Naz Çakıroğlu, "Ülkemizi dünyanın her bir yanından alkışlatmanın gururunu yaşıyorum" ifadeleriyle duygularını aktardı.
Buse Naz Çakıroğlu: ‘Nene Hatun, Safiye Ali, Sabiha Gökçen gibi…’
Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda kadınlar boksta 51 kiloda gümüş madalyanın sahibi oldu. Buse Naz, elde ettiği bu başarının ardından sosyal medya hesabından hislerini paylaştı.
Buse Naz Çakıroğlu, şu cümlelere yer verdi:
“Direnişte bir kadın Nene Hatun gibi, İlk kadın doktor Safiye Ali gibi, İlk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen gibi, İlk kadın Bakan Türkan Akyol gibi; taşıdığım bu asil kanla bugün Tokyo'da bir tarih yazıyor. Ülkemizi dünyanın her bir yanından alkışlatmanın gururunu yaşıyorum.”