Birand´ı kaybettik

Gazeteci Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Birand´ı kaybettik
A+ A-

Başımız sağolsun

Gazeteci Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Gazeteci Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

BİRAND KİMDİR

1941 İstanbul doğumlu, gazeteci, yazar, yapımcı ve sunucu. Köşe yazarlığı da yapan Mehmet Ali Birand, medyanın bir çok kolunda çalışmış, dil sürçmeleriyle tanınan, AB parlementosundaki bir çok bürokratın bildiği ya da adına aşina olduğu Türk gazeteci. Özellikle zor ve tehlikeli şartlarda yaptığı röpörtajlarıyla dünyadaki sayılı gazeteciler arasındadır.

Mürvet ve İzzet Birand'ın çocukları olan Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941'de İstanbul'da dünyaya geldi. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı.

Gazetecilik mesleğine 1964 senesinde Milliyet Gazetesi'nde başladı. 1972'de Milliyet Gazetesi avrupa editörü oldu ve Brüksel bürosunu kurdu. Sonraları, 1984 yılında Milliyet Moskova bürosunun kuruluşunu da Birand üstlendi. Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı da yapan Birand, 1985'de TRT de başlayan ve sonraları Show TV'de devam eden kariyerinin altın basamağı, 32. Gün programını sundu.

Bağımsızlık ve liberal bakış açısıyla tanınan 32.Gün programında, bir çok Türk politikacısının yanı sıra, dünya liderlerinden François Mitterrand, Jacques Chirac, Saddam Hüseyin, Mihail Gorbaçov, Boris Yeltsin, Vladimir Putin, Yaser Arafat, Helmut Kohl, Gerhard Schröder ve Margaret Teacher gibi önemli isimleri konuk etti.

1992-1995 seneleri arası Show TV ana haber bülteni sunuculuğu görevini üstlendi. Türkiyenin içinde bulunduğu durumları anlatan ve türk siyasetini içeren bir çok kitap yayınladı. Türk Ordusu'nun yapısı, 12 Eylül askeri darbesi, 1974 Kıbrıs Çıkartması ve Türk-Yunan ilişkisini anlatan kitapları İngilizce, Almanca ve Yunanca'ya çevrildi.

Günümüzde CNN Türk yöneticilerinden biri olan gazeteci, haber programı olan Manşet ve 32.Gün'ü CNN Türk'de devam ettirmekte olup, Kanal D ana haber bültenini sunmaktadır. Evli ve bir çocuk babası olan Birand, iyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmektedir. TV programcısı ve yazar olarak ulusal ve uluslararası bir çok ödülün sahibi olan Birand, Fransız "Chevalier de L’Ordre National de Merite" ünvanına sahiptir.

Birand'ı kaybettik


Safra kesesindeki stendin değişimi için yattığı hastanede, kalbinde komplikasyon meydana gelen Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand saat 18.29’da hayatını kaybetti. Mehmet Ali Birand’ın vefat ettiğini oğlu Umur Birand hastane önünde yaptığı açıklamayla duyurdu.
Türk haber televizyonculuğunun efsane isimlerinden Mehmet Ali Birand, dün safra kesesindeki stent değişimi için Amerikan Hastanesi’nde ameliyat olmuştu. 71 yaşındaki deneyimli gazeteci Birand'ın operasyon sırasında kalbinin durduğu ve doktorların çabasıyla yeniden çalıştırıldığı ortaya çıkmıştı.

Amerikan Hastanesi’nden yapılan son açıklamada ise,“Safra yollarındaki darlığa yönelik bir girişim geçiren Mehmet Ali Birand, gözlenen kardiyak sorunlar nedeniyle yoğun bakımda izlenmektedir” denilmişti. Birand’ın bu sabah saatlerinde durumunun kötüye gittiği ve beyin ölümünün gerçekleştiği bilgisi gelmişti.

Mehmet Ali Birand'ın yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı ve saat 18.29'da hayatını kaybettiği belirtildi. Efsane gazetecinin ölüm haberini, hastane önünde bekleyen gazetecilere konuşan oğlu Umur Birand açıkladı.

Umur Birand, gözyaşlarını güçlükle tutarak yaptığı açıklamada, “Babam 71 yaşındaydı. Hiç beklenmedik bir şeydi. Eminim ki hepinizle çalıştı ya da çalışmadı. Son elektriğe kadar ben ve annem yanındaydık. Bütün arayan, telefon eden, gelen bekleyen arkadaşları, meslektaşları, devlet büyükleri, tanıdık tanımadık herkese teşekkür ediyoruz. Sizi mahçup ettik ki Mehmet Ali Bey’i tekrar karşınıza getiremedik. Hepinizin başı sağolsun. Çok sağolun.”

"BEN DE BABAMI KAYBETTİM"
Kanal D Haber Direktörü Süleyman Sarılar ise gözyaşlarını tutamayarak, “Türkiye büyük bir gazetecisini kaybetti. Ben de babamı kaybettim” dedi.

 

SEVENLERİ HASTANEYE KOŞTU
Birand’ın tedavisinin sürdürüldüğü Amerikan Hastanesi’ne sabah saatlerinden itibaren meslektaşları, siyaset ve iş dünyasından önemli isimler akın etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök, Show Haber Müdürü Ali Kırca, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Cem Boyner, Yılmaz Ulusoy, Hüsnü Özyeğin, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hastaneye gelerek doktorlardan bilgi almıştı.

YARIM ASIRLIK MESLEK HAYATI
Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941'de İstanbul'da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi mezunu olan Birand, meslek hayatına 1964 senesinde Milliyet Gazetesi'nde başladı.

1985 yılında TRT ile başlayan televizyonculuk kariyerini “32. Gün” programıyla zirveye taşıdı. Programında birçok Türk politikacının yanı sıra dünya liderlerini de ağırladı.

Gazeteciliğin yanı sıra çok sayıda kitap da yazan Birand’ın 12 Eylül darbesi, 1974 Kıbrıs Çıkartması ve Türk-Yunan ilişkisini anlatan kitapları İngilizce, Almanca ve Yunanca’ya çevrildi.

Kanal D Haber Grup Başkanı ve Posta Gazetesi Köşe yazarı olan Birand, ulusal ve uluslar arası birçok ödül aldı.

Can Dündar, Mithat Bereket, Çiğdem Anat gibi birçok gazetecinin yanında yetişti.

Evli ve bir erkek çocuk babası olan usta gazeteci, Fransız “Chevalier de L’Ordre National de Merite” unvanına sahipti.