Caster Semenya’nın itirazını CAS reddetti

Güney Afrikalı atlet Caster Semenya, IAAF`in testesteron kararını götürdüğü CAS`tan da ret cevabı aldı. Semenya mücadelesini sürdüreceğini açıklasa da şu anki koşullarda başarılı atlet kadınlar 800 metrede mücadele edemeyecek.

 Caster Semenya’nın  itirazını  CAS reddetti
A+ A-

Güney Afrikalı atlet Caster Semenya, IAAF`in testesteron kararını götürdüğü CAS`tan da ret cevabı aldı. Semenya mücadelesini sürdüreceğini açıklasa da şu anki koşullarda başarılı atlet kadınlar 800 metrede mücadele edemeyecek.
Kadınlarda iki kez 800 metre Olimpiyat şampiyonu Caster Semenya, İsviçre Federal Mahkemesi’nin testesteron sınırlamasını kararına yaptığı itiraz CAS tarafından kabul edilmedi. Güney Afrikalı atlet davayı kaybetti.
 
Semenya önümüzdeki yaz yapılması planlanan Tokyo Olimpiyatları’nda yarışabilmek için, “insan hakları için savaş” başlığı altında Avrupa yargısında ve yerel mahkemelerde itirazlarına devam edecek.
 
Başarılı atlet yaptığı açıklamada, “Alınan karar sebebiyle büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Ancak Dünya Atletizm Federasyonu’nun (IAAF) beni ilaç kullanmaya zorlamasına ve kendim olmamı engellemesine izin vermeyeceğim. Kadın atletleri kişisel becerileri sebebiyle dışarıda bırakmak veya sağlıklarını riske atmak, IAAF’i tarihin yanlış tarafına koyuyor” dedi.
 
IAAF tarafı da sürece dair bir açıklama yayınladı. Karar sebebiyle memnun olunduğu belirtilirken açıklamada, “Uzun süren tartışmalar boyunca IAAF, düzenlemelerinin adaletli ve meşru olduğunu ortaya koymuştur. Bu düzenlemeler sayesinde tüm kadın atletlerin adil ve eşit koşullar altında rekabet etmesi hedeflenmektedir. Federal Mahkeme’nin ardından CAS’ın da aldığımız karar doğrultusunda bizimle aynı görüşte olduğunu duymaktan mutluluk duyuyoruz” sözlerine yer verildi.
 
DOĞUŞTAN GELEN YÜKSEK TESTESTERON
Semenya, bünyesinde doğuştan gelen yüksek testesteron hormonu sebebiyle uzun bir süredir IAAF ile çekişme halinde bulunuyor. Testesteron hormonu vücuttaki kas gücü, hacmi ve kandaki hemoglobin miktarlarını attırması sebebiyle atletlerdeki dayanıklılığı arttırıyor.
IAAF rekortmen atleti önce hormon düzenleyici ilaç kullanmaya mecbur bırakmış, yıllar sonra ise kadınlar 800 metre yarışlarında mücadele edecek atletlere yarışabilmeleri için testesteron sınırı getirmişti.
Bu karar alındığından beri Semenya, gereken sınırın dışında bulunduğu için kadınlar 800 metre yarışlarında mücadele edemiyor.
 
 
İsviçre Federal Mahkemesi’nden Caster Semenya  kısıtlama gelmişti
Güney Afrikalı ünlü atlet Caster Semenya, Uluslararası Atletizm Federasyonu`nun (IAAF) geçici olarak durdurulan testosteron azaltıcı ilaç almasını öngören kuralının tekrar yürürlüğe girmesiyle Katar`da düzenlenecek 2019 Dünya Atletizm Şampiyonası`nda yarışamayacak.
 
Geçtiğimiz ay, Güney Afrikalı atlet Caster Semenya’nın itirazı üzerine İsviçre Federal Mahkemesi, IAAF’nin testosteron kısıtlama uygulamasını geçici olarak durdurmuştu.
The Guardian’da yer alan habere göre,  geçici olarak durdurulan kuralın 28 Eylül’de başlayacak 2019 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda uygulanacağını açıkladı.
 
Semenya’nın temyiz davasını görevli olan avukat Dorothee Schramm konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Hakimin usül kararının temyizin kendisi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Caster`ın temyizini sürdürmeye ve temel insan hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Yarışın sonucuna her zaman bitiş çizgisinde karar verilir.” ifadelerini kullandı.
 
Caster Semenya ise Halkla İlişkiler Ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada görüşlerini; “Zor kazanılmış unvanımı Dünya Şampiyonası’nda koruyamayacak olmak beni çok hayal kırıklığına uğrattı. Ancak bu karar beni, tüm kadın sporcuların insan hakları mücadelesini sürdürmekten caydırmayacak.” şeklinde belirtti. IAAF, kadınlar için belirtilen hormon düzeyinin üstünde olması sebebiyle Caster Semenya’nın, 800-1500 metre kadınlar kategorisinde yarışabilmesi için testosteron düşürücü ilaç kullanımını zorunlu kılmıştı. Sahip olduğu testosteron oranının, genetik olduğunu söyleyen Semenya, IAAF’nin kısıtlamasının adil olmadığını savunmuş, “Doğal, doğduğum gibi koşmak istiyorum.” ifadelerini kullanmıştı.
 
2 Olimpiyat, 3 Dünya Şampiyonluğu bulunan atlet, Güney Afrika’nın Eylül ayında Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilecek Dünya Atletizm Şampiyonası kadrosunda yer alıyor.