A+ A-

Milli Judocu, Avukat, Ressam Bilge Doğru

 KADIN SPORCULAR
 
Milli Judocu, Avukat, Ressam Bilge Doğru
 
1972 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisi iken, O zaman asistan olan Prof.Dr.Feridun ustalığında İstanbul Mediko Sosyal Kurumu’n da judo sporuna başladı. Başladığı judo sporunu bir daha da hiç bırakmadı. 
 
1972 yılında altı aylık judocu iken, ilk müsabakasında İstanbul ikincisi, ardından Mersin’ de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda da Türkiye ikincisi oldu.
 
 Beşiktaş  Bushido Spor Salonu’nda usta Namık Ekin’in kendisinden, ileride yapacağı antrenörlük faaliyetinde kullanacağı deneyimlerini  973 yılında Bursa’da yapılan Türkiye Şampiyonası’nda 48 kiloda şampiyon oldu. Artık katıldığı her şampiyona da kendi kilosunun şampiyonu idi Öyle ki 1973 yılından 1985 yılına değin kendi kilosunun şampiyonluğunu kimseye bırakmadı. Tek 1976 yılında çocuğuna hamile olduğu için, şampiyonalara katılamamıştı. 1977 de oğlu Acun Papakçı’yı  dünyaya getirdikten sonra aynı hızla çalışmalarına devam etti. 1977 yılında Samsun’da yapılan Türkiye şampiyonasında anne ve judocuydu, Arkadaşları aldığı altın madalyayı oğlu Acun’nun boynuna astılar. 
 
1985 yılı Balkan Judo Şampiyonasında 48 kg.da Türkiye’ altın madalya alan ilk milli kadın sporcu oldu. 
 
 1985 yılında ilk kez yapılan Balkan Judo Şampiyonası’n da 48 kg.da  altın madalya kazanan ilk milli kadın sporcusu oldu. Aynı yıl yaya iken bir aracın çarpması sonucunda dizinden ve omurgasından yaralandı. Ve böylece doktorların verdiği rapor ile müsabıklık yaşamı sona erdi. 
 
Bilge Doğru  buna karşın, antrenörlük kurslarına katıldı. Çalıştırıcı oldu. Namık Ekin’den öğrendikleri de onu çok iyi beslemişti. Yıllarca Papillion Fransız lisesi’n de, daha sonra da Saint Benoit lisesi’n de judo eğitmenliği yaptı. Pek çok çocuk ve genci judo ile tanıştırdı ve bu sporu onlara sevdirdi.
 
Bozcaada’ da yer edindikten sonra burada Halk Eğitim bünyesinde judo kursları açtı. 2005 yılında kurulan ‘’Bozcaada Spor Ve Kültür Kulübü Derneği’’ ne antrenör olarak görevlendirildi. Derneğe  çok iyi çalışmasından ötürü Spor Genel Müdürlüğü tarafından para desteği aldırdı.
Ada’da Halk Eğitim bünyesinde hiçbir karşılık beklemeden judo kuşları açtı. Çanakkale ilinde Judo sporu yokken o, önce sünger yataklar üzerinde sonra tedarik edilen minderlerde Bozcaada’ da çocuk ve geçleri judo sporu ile tanıştırdı. Her yıl 20-25 öğrencisine judo öğretti. 
Zihni Papakçı’nın katkısı ile Baozcaada’da Bozcaada spor ve kültür kulübü Derneği kuruldu ve judo  İçişleri bakanlığına bağlı,  sivil toplum kuruluşu olarak sosyal kimliğe kavuştu. Pandemi döneminde adada bulunmanın avantajları sayesinde tüm yaz judo çalışmalarına aralıksız devam etti. Kulüpte Judoculara resim dersleri de vererek sergiler tertipledi.
 
Bilge Doğru; 1977 yılında Avukatlık ruhsatını aldı.  Eğitimden hiç geri durmadı.  2011 yılında Çanakkale Ons Sekiz Mart Üniversitesi Resim Bölümü’nü kazandı 2016 yılında  mezun oldu. Aynı yıl formasyon da alarak ‘’Resim Öğretmeni’’ yetkisi kazandı. Yine bununla da kalmadı 68 yaşında olmasına karşın, şu anda Namık Kemal Üniversitesi Sosyal bilimler Resim Ana Bilim Dalı’n da yüksek lisans öğrencisidir. 
Bilge Doğru halen, kısıtlı koşullarda çocuklara, kadınlara ve gençlere judo öğretmekte ve  Judo sporunun ilkelerini anlatmaya devam etmektedir. 
 
 
 

Tüm Makalelerini Göster